run

run
run

tisdag 4 november 2014

Kontroll av hjärtat

 2014 var året som jag på riktigt började fundera över min hälsa och mitt hjärta. Det finns många anledningar till detta som jag kanske någon gång tar upp här i bloggen.

I september besökte jag Karun Korkmaz på Cardiolab i Djursholm som är kardiolog, hjärtkirurg och klinisk fysiolog. Ett tungt CV och med tanke på de långa samtal jag haft med Karun så kan jag säga att han är oerhört kunnig med en enorm kompetens och jag känner stor tillit till honom.
Karun gissar inte, tror eller antar utan han kollar dina värden in i minsta detalj. Tror aldrig jag haft så mycket sladdar och slangar på mig som vid detta tillfälle. EKG, manschett för blodtrycket, mask för syreupptaget och sen en galen Markus som piskade på mig att öka;)
Testet görs som ett avancerat arbetsprov på cykel. Men innan testet startar så gör Karun ett ultraljud på halspulsådern och hjärtat för att leta efter avvikelser. Detta kändes otroligt proffsigt och så känns det rätt tryggt att köra järnet när man vet att det finns en hjärtkirurg i rummet som övervakar om något mot förmodan skulle inträffa.

Är man intresserad av sin hälsa på riktigt så är detta en undersökning man verkligen borde göra för oavsett hur mycket muskler du har, hur snygga dina magrutor är eller hur bra du kör på gymmet så är allt ganska meningslöst om inte hjärtat fungerar som det ska.

Idag är hjärt/kärl sjukdomar vår största folksjukdom och det finns mycket vi kan påverka med vår livsstil men tyvärr räcker inte alltid en sund livsstil utan man kan få problem ändå och då är det bra att veta om något inte står rätt till så du kan få behandling i tid.
Jag skulle kunna mala på om detta i en evighet men kort sagt. Kolla upp ditt hjärta det är svårt att vara utan det <3

Nedan kommer mina resultat från undersökningen och  kommentar från Karun som jag givetvis är lite stolt över.

Resultat från 2014-09-13.

  • Max hjärtfrekvens vid maxbelastning: 176/min
  • Max belastning under arbetsprov: 241 W
  • Max blodtryck under arbetsprov: 180 mmHg
  • VO2 peak under maxbelastning: 47,3 ml/kg/min

Du har väldigt fina värden för din ålder och kroppsstorlek jämfört med andra i befolkningen :)

Ditt EKG var helt u a utan tecken på avvikelser som extraslag och tecken på syrebrist i hjärtmuskel.

Du ska vara stolt över ditt resultat. Nu har du en startpunk på din hälsonavigator för att kunna resa till en annan punkt med ännu bättre resultat :))

http://www.cardiolab.se

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar