Glutenfri frölimpa
Recept
- 15-20 g jäst
- 7 dl svalt men inte iskallt vatten
- 250 g bovetemjöl
- 200 g rismjöl
- 100 g solroskärnor
- 40 g pumpafrön
- 25 g linfrö
- 30 g sesamfrö
- 35 g nyponskalmjöl
- 20 g psylliumfröskal
- 1,5-2 tsk salt
- 1,5-2 msk agave eller honung (kan uteslutas)
- 1 tsk brödkryddor (valfritt)
Gör så här:
- Smula jästen i en degblandare eller bunke och tillsätt vattnet. Kör degblandaren med en blandare för kaksmet eller visp. Degkrok behövs inte. Det går också bra att använda elvisp eller vanlig visp. Ha i honung eller agave om så önskas men det går bra utan.
- Mät upp resterande torra ingredienser med hjälp av en köksvåg.
- Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och blanda väl i några minuter. Det blir en ganska klibbig smet som sakta sväller och stelnar något när psylliumfröskalet suger upp vätska.
- Smörj en limpform (1,5 liter) med olja och häll i smeten. Pudra bovetemjöl över.
- Låt smeten jäsa i formen i ca 1-2 timmar. Håll koll så att degen inte blir överjäst, den exakta tiden för jäsningen beror på temperatur i köket och på vattnet.
- Sätt ugnen på 225°C och baka brödet i 80 minuter lågt ned i ugnen.
- Låt brödet svalna helt i formen oövertäckt. Gärna över natten, då under bakduk. OBS! Det är viktigt att man låter brödet kallna helt, det går alltså inte bra att äta det helt nybakat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar