run

run
run

måndag 4 januari 2016

Glutenfri frölimpa

Recept

  • 15-20 g jäst
  • 7 dl svalt men inte iskallt vatten
  • 250 g bovetemjöl
  • 200 g rismjöl
  • 100 g solroskärnor
  • 40 g pumpafrön
  • 25 g linfrö
  • 30 g sesamfrö
  • 35 g nyponskalmjöl
  • 20 g psylliumfröskal
  • 1,5-2 tsk salt
  • 1,5-2 msk agave eller honung (kan uteslutas)
  • 1 tsk brödkryddor (valfritt)

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degblandare eller bunke och tillsätt vattnet. Kör degblandaren med en blandare för kaksmet eller visp. Degkrok behövs inte. Det går också bra att använda elvisp eller vanlig visp. Ha i honung eller agave om så önskas men det går bra utan.
  2. Mät upp resterande torra ingredienser med hjälp av en köksvåg.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna till degvätskan och blanda väl i några minuter. Det blir en ganska klibbig smet som sakta sväller och stelnar något när psylliumfröskalet suger upp vätska.
  4. Smörj en limpform (1,5 liter) med olja och häll i smeten. Pudra bovetemjöl över.
  5. Låt smeten jäsa i formen i ca 1-2 timmar. Håll koll så att degen inte blir överjäst, den exakta tiden för jäsningen beror på temperatur i köket och på vattnet.
  6. Sätt ugnen på 225°C och baka brödet i 80 minuter lågt ned i ugnen.
  7. Låt brödet svalna helt i formen oövertäckt. Gärna över natten, då under bakduk. OBS! Det är viktigt att man låter brödet kallna helt, det går alltså inte bra att äta det helt nybakat. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar