run

run
run

onsdag 6 januari 2016

Bovetefrallor

  • Från boken baka glutenfritt👌🏼
  • 50 g jäst
  • 9 dl svalt vatten (eller ljummet om du vill att det ska jäsa snabbare)
  • 1,5 tsk salt eller mer efter smak
  • 400 g bovetemjöl (ca 7 dl)
  • 200 g rismjöl eller rårismjöl (ca 4 dl) (kan ersättas med hirsmjöl)
  • 40 g psylliumfröskal/psylliumhusk (ca 1 struket dl mått, d.v.s. 1 dryg dl)
  1. Rör ut jästen i vattnet. Använd gärna en degblandare med insats för kaksmet eller elvisp. Det går bra att vispa ihop med en kraftig visp för hand och slev också.
  2. Mät upp psylliumfröskal, bovetemjöl, rismjöl och salt och blanda i degvätskan, allt på en gång. Vispa ihop och fortsätt att blanda några minuter. Konsistensen blir  först en lös smet som sedan sväller och blir klibbig medan du kör degblandaren eller vispar i några minuter.
  3. Låt degen svälla i ca 10-15 min.
  4. Antingen klickar du ut degen på bakplåtspapper på en plåt med hjälp av en sked eller så blöter du händerna men olja när du formar bullarna. Det kan vara lite kletigt men det ska gå relativt bra att rulla bullar. Pudra dem sedan med lite rismjöl eller bovetemjöl för att få en fin yta.
  5. Låt jäsa på plåten under en bakduk i 75-90 min. Om frallorna inte jäst upp ordentligt, låt dem jäsa lite till. Hur snabbt de jäser beror på temperatur på degvätskan och temperatur i köket.
  6. Värm under tiden upp ugnen till 225 °C och grädda i ca 20 min.
  7. OBS! Ät inte bröden nygräddade utan låt dom svalna helt! Bakar du dem på kvällen är det helt ok att lämna dom oövertäckta över natten att svalna. Skär du i dem medan de är varma klibbar de ihop. konsistensen blir en helt annan efter att det har svalnat. Sedan håller de sig färska i flera dagar och går bra att frysa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar