run

run
run

måndag 24 september 2012

Hälsobröd by Sanna Ehdin

Otroligt gott och lätt att baka, fullspäckat med nyttigheter!

  • 75 g smör
  • 1 dl kallpressad kokosolja
  • 1 msk vatten
  • 2 msk fiberhusk (pulveriserat psylliumfröskal)
  • 1 1/2 dl linfrön
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 1/2 dl kokosflingor
  • 125 g mandlar, grovt hackade (alternativt 3 dl skrädmjöl eller havremust)
  • 4-5 ägg
  • 1 matsked mald kardemumma
  • 1 tsk kanel (ev)
  • 1 tsk havssalt
Sätt ugnen på 170 grader. Blanda ner fiberhusken i vatten och låt svälla i 5 minuter. Blanda  linfrön, solroskärnor, kokos och mandlar med en mixerstav så att de finfördelas lite. Blanda sedan samman alla ingredienser till en deg som blir kletig och hälls ut på en smord bakplåt och formas till ett runt bröd (ca 7-8 cm högt och 20-25 cm i diameter). Låt stå i ugnen på 170 grader i 60 minuter eller längre, beroende på hur sprött du vill ha brödet. Skär i skivor, till exempel som tårtbitar från mitten och njut brödet varmt med smör på.
Du kan baka bröd av kärnor och frön i stället för av sädesslag, för att slippa lektiner som kan ha negativa effekter på kroppen. Frön och kärnor ger näring och rikligt med fibrer utan att belasta tarmen med lektiner. Om du önskar kan du ta skrädmjöl som variation. Fiberhusken innehåller 85 procent fibrer och den sväller i vatten till en geleartad konsistens som håller samman degen och gör den mer lättbearbetad. Det är helt smak och luktfritt.

1 kommentar: