run

run
run

lördag 28 december 2013

Gurkmeja

Ett livsmedel jag ska försöka få i mig mer av:) Jag kan rekommendera råvarubutikens ekologiska sort som inte alls är så besk som de andra jag testat.

Nedan ser ni lite av gurkmejans alla fördelar, texten är tagen från gurkmeja.nu


Gurkmeja (Curcuma longa) tillhör samma släkte som ingefära. Den odlas mest i Indien, men även i Kina, Indonesien, Taiwan, Sri Lanka, Afrika, Peru, Australien och Kiribati. Marko Polo sägs vara den som först förde växten till Europa någon gång i slutet av 1200-talet och början av 1300-talet. Han beskriver den även i sin bok ”En beskrivelse av världen” som ”en frukt som liknar saffran”.

Gurkmeja

Det man använder ur gurkmejan är kryddan som man får fram genom att koka, torka och mala plantans rot. Kryddan används mest till indisk mat och ingår ofta i curry och är anledningen till curryns gula och skarpa färg . När den används inom matindustrin som färgämne har den e-numret E 100.

Hälsokost

Gurkmeja sägs bota och förebygga Alzheimers. År 2004 visade studier på genetiskt modifierade möss att en av de aktiva ämnena i gurkmejan, curumin, kan stoppa processen av ansamlingen av plack på ämnet beta amyloid i härnan. Det visade sig att det även fanns en möjlighet att bryta upp redan ansamlat plack.

Cancer är även de något som gurkmejan sägs hjälpa mot. Bland befolkningsgrupper som äter stora mängder curry är antalet av vissa cancerfall lägre. Studier på både möss och människor visar att gurkmejan kan öka hastigheten med vilken cancerceller dör. Skadade proteiner, som blir tumörer, degenererar snabbare och tas bort istället för att skapa en tumör. Vissa studier har även visat att gurkmejan gör cancerceller mer känsliga för strålterapi samt att spridningen av bröstcancer till lungorna och andra kroppsdelar saktas ner.

Gurkmejan skyddar mot maginflammation och slår ut parasiter i matsmältningen. Den minskar även dåligt kolesterol och ökar det goda samt att den skyddar levern mot skadliga ämnen så som lösningsmedel och alkohol.

På huden har den har en positiv verkan på acne och psoriasis tack vare de antiinflamatoriska egenskaperna som det bär på samt att strålskadad hud läker snabbare, enligt flertalet studier.

Reumatism och andra sjukdomar med kroniska infektioner påverkas positivt av Gurkmeja då den ändrar egenskaperna för lipoxygenase och cyclooxygenase-2 (COX-2) som sprider och bibehåller inflammationer. Detta kan lindra bl.a. annat morgonstelhet och svullnader i leder.

Biverkningar

Gurkmeja bör inte användas under graviditet då den drar samman livmodern. Då den gör det svårare för blodet att koagulera bör inte heller kombineras med läkemedel som bär på motsvarande effekt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar