run

run
run

onsdag 4 december 2013

Vörtbröd Lchf

Detta recept fick jag av min mor, jag är inget fan av vörtbröd men ska prova nån variant på detta i helgen tänkte jag, blir ju trots allt lite julkänsla med vörtbröd:)
1 limpa
Du behöver:
5 ägg
1,5 dl Smetana
2 dl Julmust light (har 0 gr KH/100 gr, men viss blodsockerpåverkan)
180 gr Mandelmjöl (ca 4 dl)
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald pomeransskal
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald kardemumma
Glasyr:
1 dl kaffe
1 msk sukrin+
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader och klä en brödform med bakplåtspapper.
Blanda alla torra ingredienser väl i en bunke.
Vispa ihop Smetana och julmust i en skål.
Knäck äggen i ytterligare en skål och vispa stort o fluffigt, några minuter.
Häll i Smetana/julmust i äggen och vispa typ 5-10 sekunder så att det blandas men passa så att det inte skär sig!
Tillsätt de torra ingredienserna och vänd ihop allt till en smet med en slickepott – smeten blir ganska lös. Låt stå 2-3 minuter och stjälp sedan upp i brödformen.
Grädda nere i ugnen i ca 30-35 minuter, stäng av ugnen och låt stå kvar i ugnen ca 5-10 minuter.
Om man vill, och detta är helt valfritt, så kan man pensla brödet med glasyr 3-4 gånger under gräddtiden med ca 10 minuters mellanrum. Värm upp kaffe och häll i sukrin+ i en kastrull, värm tills sockerersättningen löst sig. Du kommer inte behöva allt kaffe.
Glasyren gör att brödet får dels en liten skorpa och dels ger den en fin färg. Och smaken av kaffe till julens smaker är överraskande god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar