Namnet till trots så är inte Kokosnöten en nöt, utan en frukt. Kokosnöten består av tre stycken skikt. Ytterskalet, fruktköttet eller det som också kallas för kokosköttet samt kokosvattnet. En vanlig kokosnöt väger mellan 2-3 kg och innehåller ungeför 5 dl kockosvatten. Kokosnöten är bäst att plocka när den är grön, när den börjar få ett brunt skal (så som vi brukar se den i affären) så har mycket utav kokosvattnet omvandlas till fruktkött, men tyvärr inte av samma kvalitet som den mogna gröna.
Olika sätt att använda sig av kokosnöten
Allt eftersom att kokosnöten har blivt populärare och populärare samt att dess hälsosamma och nyttiga egenskaper har blivit kända så har användningsområdena för denna stenfrukt utökats med åren. Nedan presenterar vi kokosoljan, kokosvatten, kokosmjölk, kokosvinäger, kokossocker och kokosmjölet lite närmare.
Kallpressad Kokosolja
Kallpressad kokosolja är ett mättat fett. Men till skillnad från annat mättat fett så har kokosolja medellånga fettsyror istället för som långa fettsyror som är det vanliga. Det här verkar vara av en avgörande skillnad då man generellt brukar försöka undvika de mättade fetterna till förmån för fleromättade. Här verkar det dock som att det finns en väldigt viktig skilland mellan Långa fettsyror (LCT = long chain triglycerides) och medellånga fettsyror (MCT = medium chain triglycerides). De medellånga fettsyrorna verkar inte på samma sätt ge aterogena och kärlskadande effekter som man annars kan se att mättade långa fetsyror kan göra.(Goonaratna et al. 2006)
Genom att fettsyran är medellång så är den mer lättsmält än långa fettsyror och används som energi precis som kolhydrater, men lagras inte i kroppen som kroppsfett utan ökar istället ämnesomsättningen. Kallpressad kokosolja ger kroppen samma snabba energi som den annars kan få från kolhydrater. Det innebär att den är optimal som energikälla vid träning eller vi dieter fattiga på kolhydrater som ex. LCHF. Den är också väldigt bra vid stekning då den tål värmer väldigt bra, är helt fri från transfetter och du slipper dessutom stekos.
Kallpressad kokosolja fungerar vidare också som en antioxidant eftersom att den besitter förmågan att avbryta och förhindra oxidationsprocessen i cellerna. Den förbättrar upptaget av exxentiella fettsyror som ex. Omega 3 och skyddar dem från oxidation.
Kokosoljan hjälper dig mot torr hy, torra läppar och trötta ögon. Den är också bra vid Psoriasis och eksem. Kan också bidra till minskade ålderfläckar, rynkbildning och gör huden mjukare.
Kokosvatten
Vattnet i kokosnöten innehåller vitaminer och mineraler, och är speciellt rikt på kalium. Det är också rikt på antidoxidanter och elektrolyter. Förekomsten av naturliga elektrolyter gör kokosvatten till en perfekt och naturlig sportdryck.
Kokosmjölk
Kokosmjölk får man genom att skrapa ur fruktköttet och presssa det genom en ostduk. Dena blötlägger man fruktköttet i varmt vatten och pressar det igen. Kokosmjölk går att få i olika konsistenser. Tjockare kokosmjölk används i desserter och i såser. Tunn mjölk används i såser och matlagning.
Kokosvinäger
Kokosvinägar finns i två varianter. En enklare variant soom består av kokosvatten som fermenteras med hjälp av äppelcidervinäger eller muskovadosocker. Den riktiga vinägern får man genom att snitta upp kokosblommans knopp ( som skulle ha blivit en kokosnöt) och tömma den på sav. Saven fermenteras i 3-12 månader utan tillsatser för att bli kokosvinäger. Kokosvinäger innehåller stora mängder vitaminer, mineraler, aminosyror, enzymer och verkar prebiotiskt.
Kokossocker
Kokossocker kommer liksom nektar också från kokosnötens sav. Kokossocker är sött men utan vinägerns syra. Den har en antydan av kola eller fudgesmak men utan att den tar över. Kokossocker är perfekt som en ersättare till vanligt vitt socker i nästan alla recept. Till skilland från vanligt vitt socker har kokossockret kvar sina vitaminer och mineraler, aminosyror, enzymer och sin prebiotiska effekt.
Kokosmjöl
Kokosmjöl är torkatoch malet fruktkött efter att man pressat ut oljan vid tillverkning av kokosolja. Det är glutenfritt, och har cirka 13 procent fett, 38 procent protein och 58 procent fibrer. Det stora mängden fibrer gör att kokosmjöl suger upp mer vätska än vetemjöl (ca 4 ggr mer). Därför kan det tyvärr ibland vara lite småsvårt att helt ersätta vetemjöl med kokosmjöl även om det sett till innehållet skulle kunna vara eftersträvbart.