Glutenfria havrefrallor
- 8 dl svalt/ljummet vatten (ca 30 grader)
- 345 g Havremjöl (köp färdigt eller gör eget genom att köra havregryn i ca 5 min i matberedare.)
- 180 g bovetemjöl
- 40 g psylliumfröskal
- 1,5 msk agave eller honung (valfritt)
- 1,5 tsk salt
Gör så här:
- Smula jästen i en degblandare eller bunke och tillsätt vattnet. Kör degblandaren med en insats för kaksmet eller visp. Degkrok behövs inte. Det går också bra att använda elvisp eller vanlig visp i en bunke. Ha i honung eller agave om du vi använda sötning.
- Mät upp resterande torra ingredienser med hjälp av en köksvåg och blanda ihop.
- Tillsätt de torra ingredienserna (alla på en gång) till degvätskan och kör degblandaren i några minuter. Det blir en ganska klibbig smet som sakta sväller och stelnar vart efter psylliumfröskalet suger upp vätska.
- Ha i russinen mot slutet.
- Vänta ca 5 min för att tillåta degen att svälla maximalt och klicka sedan ut smeten på bakplåtspapper på en plåt och pudra havre eller bovetemjöl över.
- Låt frallorna jäsa på plåten under bakduk i ca 75 min.
- Sätt ugnen på 225°C och grädda i 20-25 min beroende på hur bruna du vill ha dem.
- OBS! Det är viktigt att man låter brödet kallna heltinnan du äter dem, det går alltså inte bra att äta dem helt nybakade. Skär man i brödet innan det är kallnat klibbar det ihop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar