run

run
run

söndag 3 juli 2016

Glutenfria havrefrallor

  • 8 dl svalt/ljummet vatten (ca 30 grader)
  • 345 g Havremjöl (köp färdigt eller gör eget genom att köra havregryn i ca 5 min i matberedare.)
  • 180 g bovetemjöl
  • 40 g psylliumfröskal
  • 1,5 msk agave eller honung (valfritt)
  • 1,5 tsk salt

Gör så här:

  1. Smula jästen i en degblandare eller bunke och tillsätt vattnet. Kör degblandaren med en insats för kaksmet eller visp. Degkrok behövs inte. Det går också bra att använda elvisp eller vanlig visp i en bunke. Ha i honung eller agave om du vi använda sötning.
  2. Mät upp resterande torra ingredienser med hjälp av en köksvåg och blanda ihop.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna (alla på en gång) till degvätskan och kör degblandaren i några minuter. Det blir en ganska klibbig smet som sakta sväller och stelnar vart efter psylliumfröskalet suger upp vätska.
  4. Ha i russinen mot slutet.
  5. Vänta ca 5 min för att tillåta degen att svälla maximalt och klicka sedan ut smeten på bakplåtspapper på en plåt och pudra havre eller bovetemjöl över.
  6. Låt frallorna jäsa på plåten under bakduk i ca 75 min.
  7. Sätt ugnen på 225°C och grädda i 20-25 min beroende på hur bruna du vill ha dem.
  8. OBS! Det är viktigt att man låter brödet kallna heltinnan du äter dem, det går alltså inte bra att äta dem helt nybakade. Skär man i brödet innan det är kallnat klibbar det ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar