run

run
run

onsdag 12 april 2017

Tips på hälsosamt påskgodis (vegan, glutenfritt)

Vi äter enorma mängder lösgodis under påsken, här kommer ett par alternativ som är bättre för hälsan. Allt är självklart fritt från mjölkprodukter, vitt socker och gluten.
Dessa magiskt goda praliner är fria från mjölkprodukter, fulla med nyttigheter och innehåller inget vitt socker.
Jag älskar riktigt mörk och fyllig choklad med ganska lite sötma så smaka av så du hittar den smak som passar dig.
Hur många du får ut beror på vilka formar du använder och vad du fyller dina praliner med. Satsa på bra ekologiska råvaror.
30-40 st
Chokladsmet:
250 gram kakaosmör
180 gram cashewnötsmör
150-175 gram kakao
1 tsk vanilj
4-6 matskedar agavesirap
Smält kakaosmöret över vattenbad på låg värme i rostfri bunke, tillsätt cashewnötsmöret, kakao, vanilj och agavesirap.
Mixa allt ordentligt med stavmixer tills du får en jämn smet.
Häll ner i formar och ställ in i frysen tills de stelnat, ta ur formarna och förvara i kyl eller frys till servering.
Förslag på fyllning eller smaksättning:
Rostade mandlar
Hackade cashewnötter
Flingsalt
Chili
Blåbärspulver
Hallon
Rostade hasselnötter
Pistagenötter



Raw salty caramel

Perfekt kombination av sötma och sälta, mums.
Botten:
2 dl cashewnötter
1,5 dl kokosflingor
1/2 msk agave
1 msk kokosolja
lite lite salt
Ev lite vatten
Mixa i matberedare tills degen håller ihop, tillsätt eventuellt lite vatten.
Tryck ut degen till en stor fyrkant på ett stort fat.
Kola:
22 st medjooldadlar
1 dl kokosolja
lite lite salt
2 tsk vanilj
Mixa allt tills du får en klar, seg massa. Detta tar en stund. Ju längre du mixar desto segare och godare blir kolan.
Bre på botten, täck över med plast och ställ in i frysen ett par timmar innan du skär upp i små bitar. Förvara i kyl eller frys.
Syrlig raw citrontårta
 
Perfekt avslutning på fet, tung julmat. Jag har valt att ha i väldigt lite sötma detta kan man självklart justera om man önskar tårtan sötare.

Botten:
4 dl mandel
2 dl kokosflingor
150 g aprikoser torkade
1/2 kokosolja
vanilj
ev vatten
Mixa allt i matberedare tills du får en glansig deg, tryck ut degen i en mindre pajform.
Fyllning:
8 dl kokosflingor
0,75 dl agave
2 dl kokosolja rinnande
6 citroner (skal och saft)
1/2 tsk gurkmeja
1 tsk vanilj
Börja med att mixa kokosflingorna fluffiga. Detta tar ett par minuter. Under tiden förbereder du citronerna. Häll ner resten av ingredienserna och mixa så slätt det är möjligt.
Häll ner fyllningen över botten, täck fyllningen med plast eller liknande och ställ in i frysen. Serveras halvtinad för bäst smak.




Chokladbollar
Ingen jul utan chokladbollar:)
10 medjooldadlar
3 dl mandel
1,5 dl cahewnötter
1 tsk vanilj
1 msk kokosolja
1 dl raw kakao
Kokosflingor
Mixa allt utom kokosen till en blank deg. Rulla bollar, rulla i kokos och förvara i kyl eller frys.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar