run

run
run

onsdag 17 april 2013

Chiafrön

Den återupptäckta supermaten som får dig att orka riktigt långt!

Dessa frön har på senare tid rönt stor uppmärksamhet, bland annat genom Christopher McDougalls bok "Born To Run". I denna beskriver han hur vissa indianfolk i Mexico uppvisar fantastisk uthålliget och återhämtning, vilket de tackar chian för.

Fröet har en fantastisk uppsättning essentiella aminosyror, protein och antioxidanter, vitaminer och mineraler. Framförallt utgör chiafrön en sensationellt god källa till Omega 3, som är viktigt för hjärnfunktionen och hjärnutvecklingen hos barn.

Chia innehåller bland annat:

- 8 ggr mer Omega-3 än lax

- 15 ggr mer magnesium än broccoli

- 5 ggr mer kalcium än mjölk

- 3 ggr mer järn än spenat

- 3 ggr mer antioxidanter än blåbär

- mer protein än i havre och vete

- många vitaminer och mineraler

- och är helt glutenfritt och veganskt!

Chiafrön har, likt linfrön, en gelbildande egenskap vilket gör det en idealisk ingrediens för att tillaga rå "rispudding". Vilda åt chiafröpudding till frukost under sin graviditet just eftersom att Omega 3 är viktigt under fostrets neurologiska utveckling. Lille Vilgot älskar gröt på malda chiafrön, med rå kokosmjölk, bär och banan!



Innehåll: Frön från chiaplantan (Salvia hispanica).

Råkvalitet: Ja

Ekocertifiering: EU-organic

Ursprung: Mexico



Grundläggande näringsinformation:

per 100 gram chiafrön

Energivärde: 524 kcal / 2194 kJ
Protein: 21 gram
Fett: 32 gram
- varav Omega-3: 21 gram
Kolhydrater: 37 gram
- varav kostfiber: 33 gram



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar