run

run
run

fredag 26 april 2013

Hampafrön

Hampafrön innehåller höga halter av både nyttiga fleromättade fettsyror som omega-3 och omega-6 och hela 25% protein som väldigt rikt på livsnödvändiga aminosyror. Andra utmärkande höga halter i hampaföet finns av kalcium, magnesium, fosfor, svavel, karotin, järn, zink och vitaminerna E, C, B1, B2, B3 samt B6.





Hampa, Cannabis Sativa, är en mycket tålig, lättodlad och snabbväxande ört. Plantans frukt, en liten nöt som kallas hampafrö, är en komplett proteinkälla som består av alla de åtta essentiella aminosyror våra kroppar behöver. Det fiberrika innehållet ser till att hålla magen igång samtidigt som hampafröna innehåller både vitaminer och mineraler.
I Sverige och många andra länder delar man ofta upp hampafröna i två sorter, den olagliga och den lagliga. Den olagliga är den sort som används för att framställa drogen cannabis medan den lagliga används för att odla hampa för industriellt bruk, t ex vid tillverkning av rep. Denna typ av hampa brukar man kalla industrihampa. Det som är avgörande för vilken typ av hampafrö det rör sig om är mängden THC, Tetrahydrocannabinol, vilken för industrihampa inte får överstiga 0,2 %.
Hampafrön kan förekomma i flera olika former, både som skalade, oskalade eller i form av hampaproteinpulver. Det de alla har gemensamt är att de är lättanvända och fulla av proteiner!
Effekter och näringsinnehåll
Proteinsammansättningen i hampans frö är unikt i växtriket och detta beror på den höga halten edestin som i kombination med äggviteämnen kan skapa sjukdomsbekämpande immunoglobuliner. Det är antikroppar vars uppgift är att avlägsna infektioner innan sjukdomssymptomen framträder. Frönas proteinsammansättning bidrar alltså till en frisk och vital kropp utan infektioner och sjukdomar.
Hampaväxtens frön är växtrikets främsta källa till essentiella fettsyror. Exempel på dessa fettsyror är Omega- 3, 6 och 9 som är bra för både hud, hår, naglar och ögon. Dessa fettsyror smörjer och renar våra blodkärl och är även dem betydelsefulla för ett starkt immunförsvar. Det sägs även att hampafrön kan bidra till en reducerad kolesterolnivå.
Ursprung och upptäckt
Hampa har odlats och förädlats i ungefär 6000 år, både för att utnyttja de fibrer man kan få fram men även för vissa medicinska syften.
Troligtvis uppstod hampaväxten i centrala Asien där den kom att bli den första odlade fiberväxten. Andra fiberväxter som bomull och lin kom inte in i bilder förrän tusentals år senare, vilket visar vilken betydelsefull roll hampan har haft.
På 1700-talet blev hampaväxten tilldelad det latinska familjenamnet Cannabis sativa av den svenske botanikern Carl von Linné. Cannabis sativa, vilket fritt översatt betyder användbar hampa, var under denna tid en del av självhushållningen och användes bl a till säckar, rep, tält och fiskeredskap.
I forntidens Indien, Mellanöstern och Egyptern brukades hampa som föda, kläder och byggnadsmaterial. Redan vid denna tid insåg man hampafrönas näringsrika innehåll och utnyttjade därför dessa som proteinkälla.
I det gamla Kina användes, och används än idag, hampa för tillverkning av mediciner och hampafrön var och är en vanlig ingrediens i många naturläkemedel.
Användning
Hampa finns som tidigare nämnt i flera olika former och användningsområdena för växtens frö är många. Extrakt av hampans frö kan liksom sojabönor kryddas och smaksättas för att ersätta exempelvis kyckling, biff och fläskkött på samma sätt som tofu, men till ett billigare pris. Oskalade hampafrön kan liknas vid de flesta andra frön och kan exempelvis användas vid bakning av bröd medan skalade hampafrön lämpar sig bättre för att strös över sallader, blandas i gröt eller ätas som snacks. Hampaproteinpulver är ett utmärkt extra proteintillskott vid träning och kan användas i smakfulla proteinshakes, juicer, smoothies och gröna drinkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar