run

run
run

tisdag 7 juni 2016

Glutenfritt surdegsbröd

Från Nillas kitchen, galet gott surdegsbröd.

4 dl hel bovete + 1 l kokande vatten (till sköljning)
6 dl vatten
2 msk chiafrön eller krossade linfrön
1 dl sesamfrön 
1 tsk salt
 
Skölj bovetet i durkslag med kokande vatten och lägg det avrunna bovetet i blöt med nytt kallt vatten tillsammans med sesamfrön över natten. När bovetet har svällt upp ska det knappt täckas av vatten så häll av överflödigt vatten om det behövs. Det är bättre att det först är för lite vatten så att du kan tillsätta mer vid behov. Mixa bovetet och fröna (tillsätt även chiafröna) i blötläggningsvattnet (ska inte hällas av och sköljas). Tillsätt salt och annan valfri smaksättning om du vill. Konsistensen ska vara som riktigt tjock gröt och mixad till nästan helt slät konsistens. Olja in insidan av en limpform  – helst med kokosolja i fast form eftersom att det sitter kvar tills att limpan ska bakas. Häll smeten i formen och täck över med plastfilm eller bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur under 24 timmar (i ett kallt kök kan det dröja upp till ett halvt dygn till tills att brödet jäst upp). Grädda brödet på 120° i några timmar. Använd gärna ugnstermometer och ta ut bördet vid 99°. Låt limpan svalna på galler under bakduk. Ät!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar