run

run
run

söndag 31 mars 2013

Helt rätt!



Påskdagsfys med Therese

Stackars Markus har legat sjuk några dagar och alla planerade påskaktiviteter fick ställas in:(
Han är dock vid gott mod tack och lov.
Jag blir dock en smula rastlös av att vara ledig och hemma så blev väldigt glad över att få sällskap av Fru Skyman på gymmet idag. Alltid roligare när man är två:)
Vi körde diverse ryggövningar som chins, stående/sittande rodd, pullups och en ny favorit lite liknande rekylen i Gladiatorerna. Vi spetsade den med att köra med viktväst och slå/sparka på en säck. Extremt jobbigt när mjölsyran slog till men sååååå kul! Denna övning körde min kära kollega häromdagen så jag blev sugen att testa när jag såg viktvästen ligga framme:) Tack Jesper för inspirationen!
Vi avslutade med TRX-rodd, KBsving och hopprep i 18 tabata, lovely!
Efter passet tog vi sällskap i solen och njöt av vårvärmen för nu hoppas jag verkligen den är på väg, sitter och beundrar den vackra solnedgången hemma just nu och klockan är snart 20:00 så ljuset har iaf kommit:)
Ha en fin påskdag alla vänner, snart dags för middag här <3











Michael Kors

Älskling denna står på min önskelista...

lördag 30 mars 2013

Intressant läsning om ekologisk kokosolja

Katarina Johanssons stora intresse för hälsa och hennes många resor till södra Indien, ledde till att hon fick upp ögonen för kokosfett, även kallad kokosolja. I tusentals år har kokosfett använts i tropikerna för sina hälsofrämjande effekter. För några år sedan bestämde hon sig för att dela med sig av sina positiva erfarenheter och lansera en ekologisk kallpressad, extra virgin, kokosolja på svenska marknaden.



Kokosoljan är kallpressad och framställs av handplockade ekologiskt odlade kokosnötter, som växer i det palmrika Kerala i sydvästra Indien.

Från det färska köttet pressas en kokosnötmjölk som sedan centrifugeras för att separera oljan. Genom kallpressning helt utan tillsatser, kemikalier, blekningsmedel eller härdning, bevaras alla näringsämnen och fettsyror.

Kokosolja innehåller mineraler och vitaminer, bland annat antioxidanten vitamin E.

Från kokosfrälst till kokosimportör
Katarina Johansson är naturläkare, livsstilscoach och författare. Jag träffar henne i ett ljust rum på Hälsohuset i Båstad. På hyllorna trängs böcker, pärmar och hälsotidskrifter.

Här står också en rad burkar av den Extra Virgin Kokosnötolja som hon ägnat ett par år åt för att kunna direktimportera till Europa.

Mycket tid har gått till olika möten, tillstånd, avtal, certifieringar, frakt- och förpackningsfrågor, efter att Katarina för drygt fem år sedan började fundera på om hon rentav skulle lansera den nyttiga indiska oljan, som hon själv blivit så förtjust i, här i Sverige.

Själv smörjer Katarina in ansiktet med oljan varje morgon, på kroppen när hon duschat och som hårinpackning, liksom använder den i hälsodrinken och i matlagningen.

- Oljan är ”lätt” och absorberas fort. Det blir ingen fet look, säger hon och tillägger att den är perfekt för nariga läppar, torr hud och som hårinpackning.

Största effekt har hon sett hos dem som har problem med hud och hårbotten som eksem, psoriasis och mjällbildning.

- Svårläkta eksem som blossar upp kan läka på några dagar. Den är väldigt bra och läkande.

Nyttigt fett
Detta har man vetat i tusentals år i Asien och Stillahavsområdet, där oljan använts för att motverka infektioner, svamp, bakterier, parasiter och virus.
Det är förstås lättare att se förändringar om man har ett specifikt problem. Mår man hyfsat bra och huden är okej märker man inte samma effekt. Men hälsa kommer inifrån så vill man ha vacker hy bör man regelbundet smörja med hälsosamma fetter inifrån.

Kokosoljans gynnsamma effekt på hälsan är numera väl dokumenterad.
Oljan innehåller runt 92 procent mättat fett. Något som kanske får varningsklockor att ringa i mångas öron. Men det här med fetter har vi ju fått ny syn på under de senare åren och mycket har vi fått lära om.

Kokosfettet har inte bara visat sig vara ett av de i särklass mest hälsosamma fetterna, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena, framtidens ”superfood”.

Kokosoljan innehåller laurin- kapryl- och myristinsyra, som stärker kroppens motståndskraft och gynnar tillväxten av goda tarmbakterier.

Det är framför allt laurinsyran, som också finns i bröstmjölk, som är hemligheten bakom kokosfettets otroliga näringsrikedom. Denna syra har också visat sig effektiv mot virussjukdomar som herpes, mässling och hepatit C. Den har också en antibakteriell effekt.

Kokosnötoljans mättade fetter består till största delen av hälsosamma medellånga fettkedjor, berättar Katarina. Dessa fettsyror är en mycket viktig form av fett, speciellt för immunförsvar, energiproduktion och muskelarbete.

Det mättade fettet skyddar de inre organen och ger god styrka och struktur för cellmembranen och har en positiv inverkan på såväl de vita blodkropparnas funktion som hormontillverkningen.

De medellånga fettsyrorna är lättsmälta och förbränns snabbt eftersom de direkt tas upp och omvandlas till energi i kroppen. Fettet cirkulerar inte och lagras inte som kroppsfett.

På grund av den positiva effekten på ämnesomsättningen, används oljan av många som vill gå ner i vikt med bestående resultat.

- De medellånga fettsyrorna ger ett både snabbt och varaktigt energitillskott. Detta kan jämföras med snabba högglykemiska kolhydrater som också ger snabb tillfredsställelse, men efter att vi varit på topp ett tag så dalar energin fort och ett nytt sug efter snabb energi uppstår, förklarar Katarina.

Flytande kokosolja eller fast kokosfett
En doft av kokos sprider sig när jag skruvar av locket. Den får mig att associera till varma stränder.

Oljan i burken är inte flytande men mjuk i konsistensen och transparent vit. Den smälter lätt och ser ut som vatten när jag tar lite i handen och värmer den mellan fingrarna.

- I de länder där kokosnötterna växer är den flytande hela tiden. Där är det alltid över 24°C, säger Katarina lite drömmande denna lite kyliga vårvinterdag.
Vill man ha oljan flytande vid lägre rumstemperatur kan man hålla burken direkt under rinnande varmvatten eller ställa den i ett varmt vattenbad, tipsar Katarina.

Det viktiga är att den ska vara transparent, det tyder på att det är en kallpressad olja. (Den drar lite åt det vita hållet när den antar fast form.) Är den gulaktig är det ett tecken på att den värmts upp i tillverkningen och då försvinner en hel del av de nyttiga effekterna.

Det finns en hel del olika metoder, mer eller mindre bra, för att separera fettet från själva kokosnötköttet. Från att tillsätta enzymer till att använda värme, starka extraktionsämnen och kemikalier.

- Står det extra virgin ska oljan vara kallpressad, då ska den inte utsättas för värme över 40°C. Man hettar inte upp den någonting, men i processen uppstår viss värme, förklarar Katarina.

Vad gäller processen är man helt utelämnad till producenten har hon insett. För att försäkra sig om att få en naturlig produkt, att ingen konstgödning, inga kemikalier eller tillsatser har använts och att regler om social rättvisa har följts, har hon fått åka ner till Indien och vara med på plats.

Det tog lite längre tid än Katarina först trodde, men hennes kokosnötolja är nu ekologiskt certifierad av både indiska Indocert och svenska KRAV.

Välj ekologiskt och kallpressat kokosfett
I Asien används ofta Virgin Coconut Oil, VCO som den där kallas, på många bättre massage- och spaanläggningar. Den är perfekt som massageolja och ger ett välbefinnande som varar längre än den timslånga knådningen. Oljan gör huden mjukare genom att fettets små molekyler tas upp lätt av huden.

Den håller bindväven stark och mjuk och motverkar på så sätt rynkbildning och har en utslätande effekt på torr och grovporig hud. Dessutom skapar den en barriär mot infektioner.

Men det gäller alltså att använda rätt typ av kokosfett. Det ska inte förväxlas med det vita kokosfett som finns att köpa i silverfärgade block i livsmedelsbutikerna.

- Det är inte något bra fett. Det har allt en olja inte ska ha! Som att vara härdad, blekt, deodoriserad – mycket av den goda ursprungsoljans egenskaper har med andra ord förlorats i processen.

När Katarina började importera sin olja var hon relativt ensam. Numera finns en handfull olika kokosoljor på svenska marknaden. Vad ska man som konsument tänka på, förutom färgen, för att försäkra sig om att det är en bra kallpressad olja?

- Extra Virgin ska smaka och dofta kokos. Smaken kan variera något även från samma märke, precis som äpplen från samma träd skiljer sig i smak. Man kan ta bort lukten och smaken genom att manipulera oljan så den får en annan kemisk sammansättning. Men då har oljan inte samma hälsoeffekter, säger Katarina.

- Gärna att den är ekologisk, fortsätter hon. Är den certifierad så får man ha tillit till certifieringsorganet, som konsument är det närmast omöjligt att själv kolla upp alla livsmedel.

Ofta ger priset en indikation.

- Kommer du med en ny produkt bör den båda vara bätte, av högre kvalitet och ligga bättre i pris, men oljan ska vara dyrare om det är en kallpressad olja, tillverkningsprocessen kostar mer än den manipulerade. Sen kan vissa förstås komma över ett större parti, så att priset kan pressas ned något.

Priset kan påverkas av i vilket land kokosoljan tillverkas, och skördarna där kan variera från år till år. Katarina har själv fått känna på att råvarukostnaden gått upp mycket i södra Indien.

Inga omega-fetter
En stor fördel med oljan är att den, tack vare de mättade stabila fettsyrorna, har lång hållbarhet, minst två år. Den tål också upphettning utan att bilda transfettsyror. Därför passar den bra vid stekning och övrig matlagning och bakning.

Vad som däremot inte finns i kokosolja är Omega 3 och Omega 6. Dessa fettsyror hittar man i fleromättat fett. Det här med fetter är en djungel där Katarina verkar känna stigarna.

- Omega 3 och 6 är essentiella fettsyror, vilket innebär att de är livsnödvändiga för kroppen men kroppen kan inte tillverka dem själv. De måste tillföras. Omega 3 finns bland annat i fet fisk. Men det ska vara fisk som levt på alger.

Kokosoljan innehåller inte Omega 3 och Omega 6. Vad den däremot gör är att den hjälper kroppen att bevara de viktiga fettsyrorna i kroppen.

Inspireras av Ayurveda
Katarina reser sig emellanåt och slår i vetenskapliga rön och hämtar pärmar ur vilka hon slår upp kolumner med siffror för olika fetter. Hon låter sig inspireras av såväl österländsk som västerländsk läkekonst, vetenskap och livsvisdom.

Mycket klokskap hämtar hon ur ayurveda. Den uråldriga indiska livskunskapen inspirerade henne tidigt att skriva boken Ayurvedisk Matguide (-96). Därefter har hon skrivit två böcker i vilka hon mer och mer kommit att ta in alla aspekter av ett hälsosamt liv, även den andliga Återupptäck Kraften – en handbok om livet (-06) liksom Följ ditt inre ljus - Upptäck din sanna natur (-08).

Sina samlade livskunskaper delar Katarina inte bara med sig av i tryckt form. Här på Hälsohuset tar hon emot grupper och enskilda för samtal, coaching, meditation och olika behandlingar.

Och ibland ger hon sig längre i väg - till Kerala och Rajah Ayurvedic Hospital, där hon en gång fick upp ögonen för att importera kokosoljan. Under åren har de genom Katarinas företag, Kenosis AB, inlett ett samarbete.

Katarina gör årligen ett månadslångt besök där för att ladda batterierna med yoga, ayurvediska behandlingar och österländsk visdom. Hon tar också med mindre grupper, som hon efter hemkomst följer upp med behandlingar och rekommendationer om så önskas.

Något sjukhus i svensk mening är det inte, snarare ett friskhus.

- Enligt ayurveda är den främsta uppgiften att förebygga och hjälpa människor att hålla sig friska, även om man förstås också behandlar obalanser och sjukdomar, påpekar Katarina.


Fakta:
Fakta:
En ”lagom” terapeutisk dos kokosolja är tre till fyra matskedar per dag.

Katarinas Extra Virgin Kokosnötolja och hennes böcker kan beställas genom Kenosis AB, www.kenosis.se.

Du kan även hitta kokosolja i välsorterade hälsokostbutiker eller livsmedelsaffärer. Se till att de är kallpressade och ekologiska.

På nätet kan du söka på till exempel: ekologisk kallpressad kokosolja eller kokosnötolja.


Text tagen från sund.se



Rumpa och ben

På schemat idag. Sen blir det påskmat:)





tisdag 26 mars 2013

Hardcore PT-pass

PT pass med världens bästa och elakaste Erik idag!

Damn vad bra det gick idag, förstod inte riktigt själv att det var lilla jag som tog mig över 60 yards med 2 st 40 kilos kettlebells klot. Hade aldrig kommit på tanken att ens röra de själv. Förutom farmerswalk blev det nytt pb i boxsquat på 70 kg som är 11 kg mer än jag väger:)))) KB svingar med 32kg och nytt pb i frontsquat med 24 kg kettlebellsen:) Fick prova splitsquats med kedjor:)
Grymt kul och avslutning blev såklart en vidrigt jobbig magövning.

Alltid lika roligt att se hur man utvecklas när man får proffshjälp:)

måndag 25 mars 2013

söndag 24 mars 2013

lördag 23 mars 2013

Stressen rinner av...

Och vätskan i kroppen följer med. Antingen så är det lättnaden att ombyggnationen är klar eller så är det för att jag körde hårt igår men kroppen känns lite tightare idag:) Underbart!

Färdig efter en lång dag

Klockan ringde 6 sen har det varit full fart hela dagen. Har varit väldigt intensivt sen ombyggnationen började på mitt jobb så det kändes väldigt skönt att få inviga det idag. Otroligt fint har det blivit och ska bli skönt att få återgå till jobbet som vanligt på måndag:)





fredag 22 mars 2013

Mördarpass

Förra fredagen antog jag utmaningen att haka på Markus och hans PT under deras pass. Uthållighet är verkligen inte min starka sida och Markus vann rättvist matchen idag, jisses vad jobbigt det var. Ingen vila mer än det man snodde åt sig:P Drew Stevens som är Markus tränare hade ett riktigt roligt upplägg med en kortlek, tror dock han fuskade för det va många reps på lite för många kort lol! Vi körde mycket kettlebells övningar, powerbags och hopprep, totalt 8 st. Markus anklagade mig för fusk och jag ska erkänna att efter 10 min var jag så trött att jag inte klarade av att räkna rätt:P
Kroppen är helt slut, ljuvlig känsla. Kul att prova nåt nytt för frivilligt skulle jag aldrig utsätta mig för detta. Har en del att jobba på helt klart....






Vackert



torsdag 21 mars 2013

Äntligen

Kom de efterlängtade vikterna och nya renoveringen är klar på mitt center, sååååååååå grymt det blir. Bästa anläggningen i norrort:) Firade med ett dubbelpass såklart! På lördag är det invigning och man måste ju få testa innan premiären:)







Bästa Phu



onsdag 20 mars 2013

Sats Powerstep

Regionsmöte med underbara kollegor och grymma chefen
Morgonträning iform av Powerstep med bästa Cattis
Fix på IKEA inför lördagen

Blev en lång dag men känner mig ändå fylld med energi!
Tack alla grymma kollegor för att ni är ni <3



tisdag 19 mars 2013

Kärlek



3 st nya PB, wiiiiieee!!!

BOOOOOM!!!
Kände mig helt ur form igår och va lite tveksam om jag skulle kunna leverera på dagens PT träning. Men efter en god natts sömn var det inga problem alls utan drog till med 3 st nya pb. Lyckades ta mig upp på tresiffrigt och 103kg på marklyft/trapbar
68 kg boxsquat
och
80 kg ****släde
Kände mig riktigt stark i kroppen men greppet på vänsterhand är under all kritik och den behövar jag jobba mer med. 
Med bästa PT'n har man inga dåliga dagar:)






Till slut föll polletten ner...

Jag har under mer eller mindre hela mitt vuxna liv svält mig i perioder.

Ätit på tok för lite och vart livrädd för att äta mer för "alla andra" ligger runt 1200-1400 kcal per dag. Ofta låg jag lågt på fett och minimalt på kolhydrater och orkade absolut inte träna hårt och va ofta orkeslös.
Min kära vän Sofie försökte redan för några år sen få mig att förstå att detta är värdelöst för kroppen fungerar inte och det är omöjligt att vare sig komma i form eller träna hårt på svältdiet.
Jag vägrade lyssna och tyckte att det funkar visst, resultatet mynnade ofta ut i att jag var extremt hungrig och efter ett par dagar och vräkte i mig allt jag kom över och då var det inte mat utan godis, glass, kakor etc.
Inte direkt hälsosamt eller bra ur någon synvinkel kan jag säga så här i efterhand.

När jag flyttade ihop med Markus feb 2011 så började jag äta ordentligt och mat med både fett och kolhydrater och visst gick jag upp en del i vikt men idag ligger mitt dagsintag på mellan 2200-2600kcal bra mat per dag och jag har faktiskt tom magrutor på morgonen. Jag orkar träna hårt och är pigg och glad och har sällan sug efter godis och liknande.
Känns skönt att äntligen ha en kropp som fungerar som den ska och vet att det bara krävs lite intervallträning eller promenader så är sommarformen strax där.
Synd jag inte lyssna på Soffi från början bara... jaja, bättre sen än aldrig:)
Numera tänker jag också betydligt mer på varifrån maten kommer istället för att stirra mig blind på kcal, no sugar and no fat... Ekologiskt och närodlat ska det vara:)

måndag 18 mars 2013

Tlött...

Idag har jag känt mig som kudden fastnat i ansiktet på mig, vaknade liksom aldrig riktigt till. Trots att jag  försökte med alla medlem hålla mig vaken så jag kunde se GSP match igår men missade den tyvärr:(
Inget att hänga läpp över men hoppar i säng tidigt idag så jag är pigg inför morgondagens PT pass:)

söndag 17 mars 2013

Hahahaha...



Kan man lära sig älska detta??

Jag haaaaaaaaaaaatar släden och varje gång Erik plockat fram denna som sista övning har jag varit en smula sugen på att slå honom... så jobbig är det att dra släden längs löparbanan på Spåris.
Men idag stog den där och blängde på mig och så tänkte jag att va sjutton, sådär kände jag för chins innan jag blev bra på det:P 
Kändes inte ett dugg bättre idag, utan efter ca 45 yards känns det som man ska spy upp lungerna. En mindre angenäm känsla......men jag gjorde det iaf::P

Söndagar innebär träning 13,30 med goaste brudarna Therese och Mercan var med idag, Daniella hade fått förhinder:(
Vi va alla lite småsega men tror släden drog igång oss så passet får ok betyg:)
Här kommer lite bilder från vad vi gjorde.