Katarina Johanssons stora intresse för hälsa och hennes många resor till södra Indien, ledde till att hon fick upp ögonen för kokosfett, även kallad kokosolja. I tusentals år har kokosfett använts i tropikerna för sina hälsofrämjande effekter. För några år sedan bestämde hon sig för att dela med sig av sina positiva erfarenheter och lansera en ekologisk kallpressad, extra virgin, kokosolja på svenska marknaden.
Kokosoljan är kallpressad och framställs av handplockade ekologiskt odlade kokosnötter, som växer i det palmrika Kerala i sydvästra Indien.
Från det färska köttet pressas en kokosnötmjölk som sedan centrifugeras för att separera oljan. Genom kallpressning helt utan tillsatser, kemikalier, blekningsmedel eller härdning, bevaras alla näringsämnen och fettsyror.
Kokosolja innehåller mineraler och vitaminer, bland annat antioxidanten vitamin E.
Från kokosfrälst till kokosimportör
Katarina Johansson är naturläkare, livsstilscoach och författare. Jag träffar henne i ett ljust rum på Hälsohuset i Båstad. På hyllorna trängs böcker, pärmar och hälsotidskrifter.
Här står också en rad burkar av den Extra Virgin Kokosnötolja som hon ägnat ett par år åt för att kunna direktimportera till Europa.
Mycket tid har gått till olika möten, tillstånd, avtal, certifieringar, frakt- och förpackningsfrågor, efter att Katarina för drygt fem år sedan började fundera på om hon rentav skulle lansera den nyttiga indiska oljan, som hon själv blivit så förtjust i, här i Sverige.
Själv smörjer Katarina in ansiktet med oljan varje morgon, på kroppen när hon duschat och som hårinpackning, liksom använder den i hälsodrinken och i matlagningen.
- Oljan är ”lätt” och absorberas fort. Det blir ingen fet look, säger hon och tillägger att den är perfekt för nariga läppar, torr hud och som hårinpackning.
Största effekt har hon sett hos dem som har problem med hud och hårbotten som eksem, psoriasis och mjällbildning.
- Svårläkta eksem som blossar upp kan läka på några dagar. Den är väldigt bra och läkande.
Nyttigt fett
Detta har man vetat i tusentals år i Asien och Stillahavsområdet, där oljan använts för att motverka infektioner, svamp, bakterier, parasiter och virus.
Det är förstås lättare att se förändringar om man har ett specifikt problem. Mår man hyfsat bra och huden är okej märker man inte samma effekt. Men hälsa kommer inifrån så vill man ha vacker hy bör man regelbundet smörja med hälsosamma fetter inifrån.
Kokosoljans gynnsamma effekt på hälsan är numera väl dokumenterad.
Oljan innehåller runt 92 procent mättat fett. Något som kanske får varningsklockor att ringa i mångas öron. Men det här med fetter har vi ju fått ny syn på under de senare åren och mycket har vi fått lära om.
Kokosfettet har inte bara visat sig vara ett av de i särklass mest hälsosamma fetterna, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena, framtidens ”superfood”.
Kokosoljan innehåller laurin- kapryl- och myristinsyra, som stärker kroppens motståndskraft och gynnar tillväxten av goda tarmbakterier.
Det är framför allt laurinsyran, som också finns i bröstmjölk, som är hemligheten bakom kokosfettets otroliga näringsrikedom. Denna syra har också visat sig effektiv mot virussjukdomar som herpes, mässling och hepatit C. Den har också en antibakteriell effekt.
Kokosnötoljans mättade fetter består till största delen av hälsosamma medellånga fettkedjor, berättar Katarina. Dessa fettsyror är en mycket viktig form av fett, speciellt för immunförsvar, energiproduktion och muskelarbete.
Det mättade fettet skyddar de inre organen och ger god styrka och struktur för cellmembranen och har en positiv inverkan på såväl de vita blodkropparnas funktion som hormontillverkningen.
De medellånga fettsyrorna är lättsmälta och förbränns snabbt eftersom de direkt tas upp och omvandlas till energi i kroppen. Fettet cirkulerar inte och lagras inte som kroppsfett.
På grund av den positiva effekten på ämnesomsättningen, används oljan av många som vill gå ner i vikt med bestående resultat.
- De medellånga fettsyrorna ger ett både snabbt och varaktigt energitillskott. Detta kan jämföras med snabba högglykemiska kolhydrater som också ger snabb tillfredsställelse, men efter att vi varit på topp ett tag så dalar energin fort och ett nytt sug efter snabb energi uppstår, förklarar Katarina.
Flytande kokosolja eller fast kokosfett
En doft av kokos sprider sig när jag skruvar av locket. Den får mig att associera till varma stränder.
Oljan i burken är inte flytande men mjuk i konsistensen och transparent vit. Den smälter lätt och ser ut som vatten när jag tar lite i handen och värmer den mellan fingrarna.
- I de länder där kokosnötterna växer är den flytande hela tiden. Där är det alltid över 24°C, säger Katarina lite drömmande denna lite kyliga vårvinterdag.
Vill man ha oljan flytande vid lägre rumstemperatur kan man hålla burken direkt under rinnande varmvatten eller ställa den i ett varmt vattenbad, tipsar Katarina.
Det viktiga är att den ska vara transparent, det tyder på att det är en kallpressad olja. (Den drar lite åt det vita hållet när den antar fast form.) Är den gulaktig är det ett tecken på att den värmts upp i tillverkningen och då försvinner en hel del av de nyttiga effekterna.
Det finns en hel del olika metoder, mer eller mindre bra, för att separera fettet från själva kokosnötköttet. Från att tillsätta enzymer till att använda värme, starka extraktionsämnen och kemikalier.
- Står det extra virgin ska oljan vara kallpressad, då ska den inte utsättas för värme över 40°C. Man hettar inte upp den någonting, men i processen uppstår viss värme, förklarar Katarina.
Vad gäller processen är man helt utelämnad till producenten har hon insett. För att försäkra sig om att få en naturlig produkt, att ingen konstgödning, inga kemikalier eller tillsatser har använts och att regler om social rättvisa har följts, har hon fått åka ner till Indien och vara med på plats.
Det tog lite längre tid än Katarina först trodde, men hennes kokosnötolja är nu ekologiskt certifierad av både indiska Indocert och svenska KRAV.
Välj ekologiskt och kallpressat kokosfett
I Asien används ofta Virgin Coconut Oil, VCO som den där kallas, på många bättre massage- och spaanläggningar. Den är perfekt som massageolja och ger ett välbefinnande som varar längre än den timslånga knådningen. Oljan gör huden mjukare genom att fettets små molekyler tas upp lätt av huden.
Den håller bindväven stark och mjuk och motverkar på så sätt rynkbildning och har en utslätande effekt på torr och grovporig hud. Dessutom skapar den en barriär mot infektioner.
Men det gäller alltså att använda rätt typ av kokosfett. Det ska inte förväxlas med det vita kokosfett som finns att köpa i silverfärgade block i livsmedelsbutikerna.
- Det är inte något bra fett. Det har allt en olja inte ska ha! Som att vara härdad, blekt, deodoriserad – mycket av den goda ursprungsoljans egenskaper har med andra ord förlorats i processen.
När Katarina började importera sin olja var hon relativt ensam. Numera finns en handfull olika kokosoljor på svenska marknaden. Vad ska man som konsument tänka på, förutom färgen, för att försäkra sig om att det är en bra kallpressad olja?
- Extra Virgin ska smaka och dofta kokos. Smaken kan variera något även från samma märke, precis som äpplen från samma träd skiljer sig i smak. Man kan ta bort lukten och smaken genom att manipulera oljan så den får en annan kemisk sammansättning. Men då har oljan inte samma hälsoeffekter, säger Katarina.
- Gärna att den är ekologisk, fortsätter hon. Är den certifierad så får man ha tillit till certifieringsorganet, som konsument är det närmast omöjligt att själv kolla upp alla livsmedel.
Ofta ger priset en indikation.
- Kommer du med en ny produkt bör den båda vara bätte, av högre kvalitet och ligga bättre i pris, men oljan ska vara dyrare om det är en kallpressad olja, tillverkningsprocessen kostar mer än den manipulerade. Sen kan vissa förstås komma över ett större parti, så att priset kan pressas ned något.
Priset kan påverkas av i vilket land kokosoljan tillverkas, och skördarna där kan variera från år till år. Katarina har själv fått känna på att råvarukostnaden gått upp mycket i södra Indien.
Inga omega-fetter
En stor fördel med oljan är att den, tack vare de mättade stabila fettsyrorna, har lång hållbarhet, minst två år. Den tål också upphettning utan att bilda transfettsyror. Därför passar den bra vid stekning och övrig matlagning och bakning.
Vad som däremot inte finns i kokosolja är Omega 3 och Omega 6. Dessa fettsyror hittar man i fleromättat fett. Det här med fetter är en djungel där Katarina verkar känna stigarna.
- Omega 3 och 6 är essentiella fettsyror, vilket innebär att de är livsnödvändiga för kroppen men kroppen kan inte tillverka dem själv. De måste tillföras. Omega 3 finns bland annat i fet fisk. Men det ska vara fisk som levt på alger.
Kokosoljan innehåller inte Omega 3 och Omega 6. Vad den däremot gör är att den hjälper kroppen att bevara de viktiga fettsyrorna i kroppen.
Inspireras av Ayurveda
Katarina reser sig emellanåt och slår i vetenskapliga rön och hämtar pärmar ur vilka hon slår upp kolumner med siffror för olika fetter. Hon låter sig inspireras av såväl österländsk som västerländsk läkekonst, vetenskap och livsvisdom.
Mycket klokskap hämtar hon ur ayurveda. Den uråldriga indiska livskunskapen inspirerade henne tidigt att skriva boken Ayurvedisk Matguide (-96). Därefter har hon skrivit två böcker i vilka hon mer och mer kommit att ta in alla aspekter av ett hälsosamt liv, även den andliga Återupptäck Kraften – en handbok om livet (-06) liksom Följ ditt inre ljus - Upptäck din sanna natur (-08).
Sina samlade livskunskaper delar Katarina inte bara med sig av i tryckt form. Här på Hälsohuset tar hon emot grupper och enskilda för samtal, coaching, meditation och olika behandlingar.
Och ibland ger hon sig längre i väg - till Kerala och Rajah Ayurvedic Hospital, där hon en gång fick upp ögonen för att importera kokosoljan. Under åren har de genom Katarinas företag, Kenosis AB, inlett ett samarbete.
Katarina gör årligen ett månadslångt besök där för att ladda batterierna med yoga, ayurvediska behandlingar och österländsk visdom. Hon tar också med mindre grupper, som hon efter hemkomst följer upp med behandlingar och rekommendationer om så önskas.
Något sjukhus i svensk mening är det inte, snarare ett friskhus.
- Enligt ayurveda är den främsta uppgiften att förebygga och hjälpa människor att hålla sig friska, även om man förstås också behandlar obalanser och sjukdomar, påpekar Katarina.
Fakta:
Fakta:
En ”lagom” terapeutisk dos kokosolja är tre till fyra matskedar per dag.
Katarinas Extra Virgin Kokosnötolja och hennes böcker kan beställas genom Kenosis AB, www.kenosis.se.
Du kan även hitta kokosolja i välsorterade hälsokostbutiker eller livsmedelsaffärer. Se till att de är kallpressade och ekologiska.
På nätet kan du söka på till exempel: ekologisk kallpressad kokosolja eller kokosnötolja.
Text tagen från sund.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar