run

run
run

måndag 27 januari 2014

Hur sur är din kropp?

Jag läser mycket om kost och hälsa och försöker ha en öppen syn på forskning och rön men framförallt känna efter vad min kropp mår bra av.
Jag har redan av miljöskäl dragit ner rejält på min animaliska föda och tänkte ta bort mjölk, fisk, ägg, kött och fågel så att endast 25% av min kost innehåller animaler.
Jag ska testa detta under en åtta veckors period och se om jag tappar muskelmassa, styrka etc.

Jag kommer också att fokusera på att få en högre basisk balans i kroppen.
År 1931 vann Dr Otto Warberg nobelpris efter att ha konstaterat att cancerceller ej kan överleva i en basisk miljö så ni förstår säkert hur jag tänker.

Nedan kommer lite info om vad man kan tänka på, jag har forskat runt rätt mycket på ämnet och det finns en del olika åsikter kring ämnet som alla men jag vill iaf prova för att se hur just min kropp reagerar. Nedan kommer lite hur mitt upplägg kommer se ut gällande kosten. Jag kommer såklart att uppdatera här.

Tarmens enzymer är viktiga för näringsupptaget och är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarigt för kroppens funktion. Vid för mycket syra i kroppen anses kroppen få det jobbigare att bibehålla en god syra-basbalans och kroppen bör därför neutraliseras.

En försurad kropp med för mycket syra kan innebära följande:
  • Fibrer (kostfibrer) håller magen och tarmarna i trim!
  • Vid obalans lagras syra i bindväven
  • Vid obalans lagras syra i lederna
  • Vid obalans tas basiskt kalk i från skelettet
  • Vid obalans tas basiskt bikarbonat från blodet

Symptom vid försurning

Försämrad matsmältning, tarmbesvär, förstoppning, leversjukdomar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, parasitsjukdomar och Candida, stroke, dålig syn, skört skelett, övervikt och astma. Degenerativa sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, förtidigt åldrande och diabetes.

 
pH-värde 7 är neutralt, pH-värden mellan 0 - 7 är sura medan pH-värden mellan 7 och 14 är basiska.

På apoteket kan du köpa indikatorpapper för att testa ditt pH-värde. Saliven bör ha pH-värde 6,6 - 7,2. Din urin bör ha pH-värde 6,4 - 6,8.

Notera:PH-värdena påverkas av vad du har ätit precis innan, men låga värden för saliven och/eller urinen kan vara en indikation på att du är försurad, även fast du inte kunnat testa syra/basbalansen i tarmarna.

Det är vätejonkoncentrationen som bestämmer om något är basiskt eller surt. En hög koncentration av vätejoner med överskott av protoner (H+) indikerar en sur miljö, ex. pH-värde 3.0. Låg koncentration av vätejonkoncentration (H-) indikerar en basisk miljö, ex. pH-värde 9.0.

Notera:Vi ger kalk som tillskott till våra boskap och husdjur, men även sjöar och gräsmattor kalkas med jämna mellanrum! Detta borde vara tecken på att även vår egen kropp kan vara försurade och har behov av att kalkas, eller inta annan basisk föda.


Listor på basisk/sur mat
Då basisk mat undersökts mycket under åren finns det många listor på vilken mat som är ”sur” och vilken mat som är ”basisk”. När man tittar på internet eller i böcker kan listorna variera en hel del sinsemellan varandra i vilka matvaror som rekommenderas. Om man lär känna sin kropp så bygger man över tid även upp en lyhördhet inför vad kroppen mår bra av och kan lätt känna vilken mat som är bra.

Generellt kan man säga att mycket frukt och grönt och mycket gröna bladgrönsaker (greens) uppmuntras och att kött och köttprodukter oftast finns på den ”sura” listan.

I livsmedel som innehåller stora mängder protein och fett, så “vinner” alltid de syrabildande egenskaperna över de basiska med följden att det vi ofta ser som lyxvaror (kött, ost, grädde etc) tyvärr ofta bör begränsas vid en alkaliserande kost (basbildande kost i syfte att få ett lägre pH-värde i kroppen – urinen och blodet)

Nedan är några välkända ”basiska” livsmedel att inkludera i den dagliga dieten – samt några att undvika!

Basisk Mat
Några exempel på livsmedel med bra pH-värden och fördelar:

  • Greens
  • Grönt i alla former! T. ex. gröna bladgrönsaker som spenat, ruccola, broccoli, groddar, nässlor etc
  • Läs även ”Food For Thought – Eat Your Greens”
  • Frukt (gärna ekologisk då besprutning försurar)
  • T. ex. avokado, citron, lime, päron, äpple banan, bär, druvor och persika
  • Särskilt hög basbildande effekt (närmare pH 8,5) har torkade dadlar och fikon, aprikoser, mango, persilja samt citron, grapefrukt och vattenmelon (pH 9.0)
  • Grönsaker (gärna ekologiska)
  • Särskilt högt (nära pH 9,0) anses bl.a. sparris , vitlök, morot,
  • Samt ärtor, pump, palsternacka (nära pH 8,0)
  • Gröna bönor, paprika, rödbetor, broccoli, kål och carob (7,5)
  • Alger och sjögräs (pH 8,5) minskar syran i magen, sägs ha en avgiftande effekt
  • Fisk (helst vildfångad och gärna med citron som neutraliserar syran, se ovan)
  • Nötter och Frön (gärna ekologiska)
  • Pumpafrön, semaam linfrön, solrosfrön och mandel
  • Kryddor och smaksättning
  • Tamari, shoy, miso, Himalaya mineralsalt, mandel, carob, kokos, ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma.
  • Sötningsmedel
  • Agave, rissirap, lönnsirap, lo han och stevia
  • Bönor och groddar
  • Kikärtor, svarta bönor
  • Oljor och fett
  • Linfrönolja, kokosolja, gee och rapsolja
Syrabildande matSurhetsgrad – Mycket = pH 5.0 – 5.5, Mellan = 6.0 – 6.5, Lite samt neutral = 7.0
  • Kött (välj helst betande naturligt uppfödda djur som lamm och viltkött)
  • Mjölkprodukter som ost och mjölk och glass (syrande mjölkprodukter är bättre t. ex. yoghurt)
  • Margarin
  • Socker, pastöriserad honung, fruktos (i fri form)
  • Läsk och kolsyrande drycker
  • Kaffe och för mycket svart te
  • Artificiella sötningsmedel (pH närmare 5.0)
  • Cigaretter, mediciner och vitt mjöl (särskilt vete), pH 5,5
  • Öl, vin och alkohol (5,5 – 6,0)
  • Choklad i stora mängder
  • Vinäger, både rödvin, vitvin och balsam (äppelcidervinäger och pressad citron är bra)
  • Vanlig sojasås, ketchup, köpt majonnäs och färdiga industritillverkade såser (se ovan, testa istället tamari, shoy etc.)
Superfoods och Kosttillskott
När det gäller kostillskott i tablettform är ett multimineraltillskott (med bl.a. magnesium, kalcium, kalium, zink och natrium) värt att prova. Samt om man vill gå vidare även tillskott av aminosyran Glutamin, Askpulver och Omega 3 i kapsel. Dessa 3 kosttillskott kan utgöra grunden under en ”kur” att förändra pH-värdet i kroppen, självklart tillsammans med en mer basisk kost.

Superfoods
Man kan även utforska ämnet ”Superfoods” där det finns det många effektiva och goda sätt att göra sin kost mer basisk, nedan följer några exempel:

Chlorella – består till 60% av högvärdigt protein, den innehåller alla aminosyror, alla vitaminer och alla mineraler samt de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Algen innehåller dessutom mer klorofyll än något annat livsmedel (4-5 gånger mer än spirulina) samt stora mängder enzymer som hjälper matsmältningen. Chlorella är alltså mycket basbildande och hjälper till att balansera pH-värdet i kroppen. Tillsätt till smoothie, ta en kapsel eller rör ner pulvret i lite juice.

Spirulina – Spirulina är en blågrön alg som växer I varma, fuktiga och väldigt basiska miljöer. Algen är mycket rik på protein, 60-70% beroende på var den växer, den innehåller 8 livsnödvändiga aminosyror och 10 av 12 icke-essentiella aminosyror. Den innehåller även 9 viktiga vitaminer och 14 mineraler och har ett högt innehåll av kalcium och järn, magnesium och kalium och en bra källa till vitamin B12. Spirulinas hälsoegenskaper inkluderar att den fungerar avgiftande, energigivande, anti-inflammatorisk och basbildande. Spirulina kallas den ”enklaste grönsaken på jorden” då den lever endast på vatten och soljus. I det mörkgröna klorofyllet samlas solens energi och därigenom får spirulina sin vitalitet. Klorofyll är en molekyls skillnad från det mänskliga blodets sammansättning.

Många hävdar att man kan äta spirulina varje dag istället för, ofta processerade, multivitamin och mineraltillskott!

Vetegräs och Korngräs
Vetegräs och Korngräs är de unga ”skott” som växer ut från vetekornet och kornet. Det gröna gräset är enormt näringstätt och källa till 17 aminosyror och 92 livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Gräsen består av 70% klorofyll som har energigivande effekt och som är nyckeln till den basbildande effekten. Klorofyllmolekylen i vete- och korngräs är nästan identisk med hemogoblinmolekylen i vårt blod, enda skillnaden är att i klorofyll är det central elementet magnesium och i hemoglobin är det en järnkärna. Vete-och Korngräs i pulverform eller som juice är därför populära tillskott till basbildande dieter.
Vete- och Korngräs är till skillnad från sitt sädeskorn helt fritt från gluten. Näringsinnehållet mellan vet-och korngräs varierar lite men båda sorterna är enormt näringstäta. Vissa personer upplever korngräset är mildare mot magen.

1 kommentar:

  1. Äntligen en intressant blogg!!
    Jag har också börjat intressera mig mer för vår pH-balans i kroppen pga att fler nära och kära drabbats av cancer. Jag har kommit i kontakt med 100% ekologisk färskpressad aloeveragel som jag tar en hutt av varje morgon. Den är ju besläktad med sparris och vitlök och hjälper till med att göra kroppen mer basisk. Plus att den har så många fler positiva egenskaper för mage/tarm mm. Jag berättar gärna mer....

    SvaraRadera