run

run
run

tisdag 14 januari 2014

Visste du detta om kakao?

Kakao är kärnan av en frukt som växer i Amazonas. Den fördes till Centralamerika under eller före Olmekernas tid; ett Meso-amerikanskt kulturfolk som fanns före inkabefolkningen. Senare användes kakao av både mayaindianerna och aztekerna vid byteshandel istället för pengar. År 1753 ansåg Carl von Linné att kakao var så viktigt att han kallade kakaoträdet Theobroma cacao som bokstavligt talat betyder ”kakao: gudarnas föda”.

Generellt innehåller kakaobönor inget socker och mellan 12-15 % fett beroende på trädets tillväxt. Våra kakaobönor innehåller omkring 40 % fett vilket är lågt jämfört med nötter och frön. Det finns inga bevis som talar för att konsumtion av kakaobönor leder till övervikt. Rå kakao innehåller hundratals näringsämnen. Den har ett högt innehåll av magnesium, järn, krom, tryptofan, antioxidanter, anandamid och nyttiga fettsyror. Till skillnad från den allmänna uppfattningen innehåller kakao väldigt lite koffein. Vanligtvis innehåller kakaobönor och kakao nibs bara 0,05 % av den koffein som finns i kaffe. I en klinisk studie som genomfördes på friska människor år 2008 upptäckte dr. Gabriel Cousens att kakao inte ökar blodsocker nivån på det sätt som andra livsmedel innehållande koffein gör.

Kakao är, jämfört med många andra råvaror, ovanligt rik på fosfor och magnesium. Det är antagligen den främsta anledningen till att kvinnor blir sugna på choklad vid menstruationen. Magnesium anses vara viktig i hjärnans funktion och sammansättning, för ett starkts skelett och generellt välbefinnande. Det är väldigt vanligt att människor har brist på magnesium.

David Wolfe skriver i boken Naked chocolate: The Astonishing Truth About The World’s Greatest Food, att ”Varje studie som gjorts på choklad visar på samma slutsats: det finns något i choklad som verkligen är bra för oss och det något är den råa kakaobönan, nöten som all choklad utvinns ifrån. Kakaobönan har alltid varit och kommer alltid att vara naturens eget viktminsknings- och energirika föda nummer 1. Kakaobönor är antagligen den föda som är den bäst bevarade hemligheten genom hela vår historia.” Kakao innehåller skönhetsmineralet sulfat som anses ge starka naglar, hår och ger strålande hud. Den anses dessutom rensa lever och bukspottskörtel.

Eftersom kakao innehåller monoamin-oxidas enzymreceptorer (MAO) kan det minska aptiten. Det är enzymer som har en viktig roll i matsmältningsprocessen och som finns i de flesta nötter och frön. Genom att äta föda som innehåller sådana receptorer kan hjärnan öka utsöndringen av serotonin och andra neurologiska receptorer. Enligt dr. Gabriel Cousens verkar MAO återuppbyggande och föryngrande.       

Kakao innehåller dessutom fenyletylamin som är en adrenalin relaterad kemikalie som produceras i hjärnan och utsöndras då vi blir förälskade. Det är en av anledningarna till varför kärlek och choklad ofta associeras med varandra. Fenyletylamin ökar fokus och uppmärksamhetsförmågan. 

Anandamid är en neurologisk transmittor som produceras i hjärnan och som finns i isolerad form i kakao. Anandamid anses kunna reglera känslan av lycka. Kakao innehåller enzymreceptorer som minskar kroppens förmåga att bryta ner anandamid. Det betyder att naturligt anandamid som finns i kroppen kan bevaras under längre tid med hjälp av anandaminet i kakao och därigenom ge en ökad ”må-bra” känsla.

Studier som nyligen gjorts visar att bara 1 av 500 personer som anser att de är allergiska mot kakao faktiskt är det. Allergi mot ren kakao är ovanligt. Det brukar vanligtvis handla om allergi och känslighet mot mjölkprodukter.

Välj helst den råa sorten framför den rostade som tyvärr inte har kvar alla näringsämnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar